Gå til indhold

Landefakta

Geografi

Areal:  2.586 km2 (Danmark: 46.000 km2)

Indbyggertal:  645.400 (01.01.2022)

Hovedstad:  Luxembourg (125.000 indbyggere i 2021)

Årlig befolkningsvækst:  1,50% (2021)

Befolkning: 53,9% luxembourgske statsborgere, 47,1% udlændinge

Sprog:  Luxembourgsk (lëtzebuergesch) er national- og omgangssprog. Fransk er officielt administrativt  og lovsprog, tysk er udbredt.

Religion:  Forfatningssikret religionsfrihed. Mere end 90% af befolkningen er erklæret romersk-katolsk.

Nationaldag:  23. juni

Økonomi

BNP pr. capita (ppp):  141.587 USD (2020)

Vækst i BNP pr. capita:  5,1% (2021)

Valuta:  Euro

VirkReformpartiet (ADR)  4 mandatersomhedsskat:  24,94% (2021)

Indkomstskat:  Mellem 8% og 42%

Inflation:  2,5% (2021)

Arbejdsløshed:  5,3% (2021) 

Luxembourg er et velfærdssamfund med udstrakte, forsikringsfinansierede sociale ydelser. Løn- og pensionsniveauet i Luxembourg er højt uden væsentlige regionale forskelle. Levestandarden er blandt de højeste i verden. Luxembourg har en velstående økonomi, arbejdsløsheden ligger på 5,3% (under EU gennemsnittet). Brexit, der generelt er en stor udfordring for EU-medlemslandene, kan for Luxembourg blive lejligheden til en styrket økonomi, hvis flere internationale London-baserede virksomheder, som forventet, rykker til Luxembourg. Finanssektoren, repræsenteret ved en lang række internationale finansielle aktører, udgør en væsentlig faktor for landets velfærd, men også transport- og kommunikationssektoren bidrager i væsentlig grad.

Regering

Statsoverhoved: Storhertug Henri

 

Premierminister: Luc Frieden (CSV)

Vicepremier-, udenrigs- og udviklingsminister: Xavier Bettel (DP)

Finansminister: Gilles Roth (CSV)

Forsvarsminister: Yuriko Backes (DP)

Justitsminister: Elisabeth Margue (CSV)

 

Parlament

Luxembourgs deputeretkammer (60 pladser). Den nuværende regeringskoalition (CSV og DP) sidder på 35 pladser

Parlamentets sammensætning efter valget den 8. oktober 2023:

Kristelig-Sociale Folkeparti (CSV)  21 mandater

Demokratiske parti (DP) (liberal)  14 mandater

Socialdemokratiet (LSAP)         11 mandater

Reformpartiet (ADR)                                            5 mandater

De Grønne (Déi Gréng)         4 mandater

Piratpartiet         3 mandater

Venstre (Déi Lénk)                                               2 mandater

  

Styreform

Luxembourg er et konstitutionelt monarki. Den udøvende magt ligger hos Storhertugen og regeringen, den lovgivende magt hos Parlamentet. Regeringen består af premierministeren og 14 ministre, som dækker over en bred vifte af politiske indsatsområder. Premierministeren og vicepremierministeren udpeges af Storhertugen, som desuden har magt til at ophæve og genindføre ny lovgivning. Et statsråd med 21 medlemmer, sammensat af repræsentanter fra forskellige sektorer af samfundet og udpeget af Storhertugen, fungerer som rådgivende organ. Statsrådets udtalelser skal indhentes af Parlamentet ved udarbejdelse af lovforslag. Luxembourg er præget af politisk stabilitet. Efter valget den 8. oktober 2023 består regeringen af en koalition mellem premierminister Friedens CSV samt af vicepremier- og udenrigsminister Bettels DP. Forud herfor var der i 10 år en trepartiregering bestående af DP, LSAP og De Grønne med Bettel som premierminister. Inden da var CSV regeringsdannende, senest med Jean-Claude Juncker i spidsen som premierminister fra 1995-2013. 

Udenrigspolitik

Luxembourgs udenrigspolitik bygger på overbevisningen om, at landets økonomiske og politiske uafhængighed bedst sikres ved et veludbygget internationalt samarbejde - først og fremmest gennem europæisk økonomisk, politisk og sikkerhedsmæssig integration via medlemskab i EU og NATO. Luxembourg er et af de lande der, i forhold til dets BNI, yder mest bistand til udviklingslandene (1,05%) og lever dermed op til FN’s målsætning om, at rige lande skal give mindst 0,7% af deres BNI til udviklingsbistand. Luxembourg lægger vægt på tilstedeværelsen af vigtige EU-institutioner (bl.a. EU-Domstolen, Revisionsretten, Den Europæiske Investeringsbank mv.)