Spring til indhold

Coronavirus/COVID-19/Luxembourg

Her kan du finde information om konsekvenser af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Luxembourg.

Senest opdateret den 01-03-2021  10:00
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Luxembourg for at minimere risikoen for smittespredning med nye COVID-19 varianter. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Læs rejsevejledningen for Luxembourg.

Information om konkrete restriktioner i Luxembourg opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Luxembourg, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Rejseråd til erhvervsrejse

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Luxembourg. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Læs vores rejseråd til erhvervsrejser

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Læs om rejserestriktioner og lokale restriktioner nedenfor.

Indrejserestriktioner for erhvervsrejsende

Du kan som erhvervsrejsende rejse ind i Luxembourg, men du skal ved boarding i tilfælde af flyrejse fra EU- og/eller Schengenlandene mod Luxembourg fremvise en negativ CPR-test eller hurtigtest, som ikke er ældre end 72 timer gammel. Testen skal som minimum udfærdiges på engelsk eller et af Luxembourgs lokalsprog. Rejser du med fly ind fra et land uden for EU og/eller Schengen, er der krav om en supplerende hurtigtest ved ankomst i Luxembourgs lufthavn. Respekteres test-kravene ikke, skal tilrejsende med fly gå i 14 dages karantæne ved ankomst, kun afbrudt efter fremvisning af en negativ test.

I forbindelse med flyrejse til Luxembourg er der undtagelse fra test-kravene, såfremt du opholder dig efter flyankomst (fra EU- og/eller Schengen-land) under 72 timer uafbrudt i Luxembourg eller EU-/Schengenland. Undtagelsen gælder ligeledes, hvis du er i transit i Luxembourg lufthavn.

Vær opmærksom på, at visse flyselskaber, herunder Luxair, også kræver fremvisning af negativ test ved afrejse fra Luxembourg.

Personer som har været smittet med Covid-19 inden for 3 måneder før indrejse med fly til Luxembourg, og som efter karantæne er Covid-19-fri, skal kunne fremvise en lægeerklæring herom (på engelsk eller et af Luxembourgs lokalsprog).

Rejser du ind med fly fra et 3.-land (uden for EU og/eller Schengen), skal du være opmærksom på kravet om et anerkendelsesværdigt formål med rejsen.

Du kan læse mere om de luxembourgske restriktioner omkring indrejse med fly på de luxembourgske myndigheders officielle hjemmeside: https://covid19.public.lu/en.html

Læs eventuelt nærmere om yderligere lokale forhold i afsnittet nedenfor om de lokale restriktioner for forsamlinger, krav om mundbind, offentlig transport, lukning af restauranter m.v.

Udenrigsministeriets Trade Council giver gratis råd til erhvervsrejsende

Du kan finde mere information her: Hjælp til erhvervsrejsende (thetradecouncil.dk).

 

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel.  Du bør derfor holde dig løbende opdateret og altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Indrejserestriktioner

Du kan som erhvervsrejsende rejse ind i Luxembourg, men du skal ved boarding i tilfælde af flyrejse fra EU- og/eller Schengenlandene mod Luxembourg fremvise en negativ CPR-test eller hurtigtest, som ikke er ældre end 72 timer gammel. Testen skal som minimum udfærdiges på engelsk eller et af Luxembourgs lokalsprog. Rejser du med fly ind fra et land uden for EU og/eller Schengen, er der krav om en supplerende hurtigtest ved ankomst i Luxembourgs lufthavn. Respekteres test-kravene ikke, skal tilrejsende med fly gå i 14 dages karantæne ved ankomst, kun afbrudt efter fremvisning af en negativ-test. 

I forbindelse med flyrejse til Luxembourg er der dog undtagelse fra test-kravene, såfremt du opholder dig efter flyankomst (fra EU- og/eller Schengen-land) under 72 timer uafbrudt i Luxembourg eller et EU-/Schengenland. Undtagelsen gælder ligeledes, hvis du er i transit i Luxembourg lufthavn.

Vær opmærksom på, at visse flyselskaber, herunder Luxair, også kræver fremvisning af negativ test ved afrejse fra Luxembourg.

Opholder du dig efter flyankomst (fra EU- og/eller Schengen-land) under 72 timer uafbrudt i Luxembourg eller EU-/Schengenland, er der undtagelse fra testkravene. Undtagelsen gælder også i tilfælde af transit i Luxembourg lufthavn. Børn under 6 år er undtaget for test-kravene.

Personer som har været smittet med Covid-19 inden for 3 måneder før indrejse med fly til Luxembourg, og som efter karantæne er Covid-19-fri, skal ved flyankomst til Luxembourg kunne fremvise en lægeerklæring herom (på engelsk eller et af Luxembourgs lokalsprog).

Rejser du ind med fly fra et 3.-land (uden for EU og/eller Schengen), skal du være opmærksom på kravet om et anerkendelsesværdigt formål med rejsen. 

Derudover findes der visse yderligere restriktioner afhængigt af det tredje-land du måtte rejse ind i Luxembourg fra med fly.

Du kan læse mere om de luxembourgske restriktioner i forbindelse med flyindrejser på de luxembourgske myndigheders officielle hjemmeside: https://covid19.public.lu/en.html         

Læs eventuelt om yderligere lokale forhold i afsnittet nedenfor om de lokale restriktioner for forsamlinger, krav om mundbind, offentlig transport, lukning af restauranter m.v.

Karantæneregler

Luxembourgs grænser til nabolandene har været åbne under hele Covid-19-forløbet. Der er kun krav om karantæne ved sygdom eller ved sygdomssymptomer, ligesom der er krav om karantæne, hvis man ved indrejse med fly til Luxembourg ikke respekterer test-kravene (læs mere under afsnittet om indrejserestriktioner).

Interne rejserestriktioner

Der ikke indført interne rejserestriktioner i Luxembourg.

Transitmuligheder

Det er muligt at rejse i transit gennem Luxembourg. Luxembourg har aldrig lukket grænserne ifm COVID-19.

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel.  Du bør derfor holde dig løbende opdateret og altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Udgangsforbud

Der er udgangsforbud i Luxembourg mellem kl. 23:00 og kl. 06:00.

Undtagelse for reglen er f.eks. ifm. nødvendig erhvervsaktivitet, læge- og apotek-besøg, tur til og fra lufthavne og banegårde, transit i bil på motorvejene, luftning af husdyr i en radius af 1 km fra bolig.

Forsamlingsforbud

Der er indført forsamlingsforbud i Luxembourg. Det betyder, at der er begrænsninger på forsamlinger og fysiske møder i det offentlige rum. Der er generelt krav om social distancering på to meter for personer, man ikke bor sammen med. I hjemmene må man kun modtage max to samboende/samlevende personer som gæster. Håndkontakt bør undgås. Læs mere her: Public and private gatherings - Coronavirus - Official information - Luxembourg

Mundbind

Hvis du ikke kan overholde kravet om 2 meter til andre personer, er det obligatorisk at bære mundbind (herunder i butikker). Mundbind er også obligatorisk i offentlige transportmidler og på offentlige steder tilgængelig for publikum, inkl. skoler.  Myndighederne anbefaler generelt mundbind, når du færdes udendørs.

Kravet om mundbind bortfalder for børn under 6 år.

Personer, som grundet et specielt behov eller et handikap ikke kan bære maske, kan fritages ved lægecertifikat, forudsat at de foretager andre sundhedsforanstaltninger for at forhindre spredning af virussen. Chauffører i den offentlige transportsektor er fritaget ved overholdt distancering eller ved adskillelse med skærm.

Nedlukning / Genåbning

Restauranter, caféer og barer er lukket ned.  Butikker og supermarkeder (med max. 1 kunde pr. 10m2, for butikker under 20m2 med max 2 kunder ialt), apoteker, benzintanke, biblioteker, frisørsaloner, markeder m.v. er åbne. Hoteller er åbne. Læs mere her: Restaurants, bars and cafés - Coronavirus - Official information - Luxembourg (public.lu) og her: Shops - Coronavirus - Official information - Luxembourg (public.lu)

Sport: Svømmebassiner og fitness-centre er åbne. Øvrige sportsaktiviteter (ude og inde) er tilgængelige med begrænset antal deltagere, inkl. for professionelle sportsfolk. Læs mere via link nedenfor.

Kultur: Teatre, kulturscener, kunstudstillinger, museer, biblioteker m.v. er åbne.  Casinoer og diskoteker fortsat lukkede.

Link til regler om udøvelse af sport, kultur og fritidsaktiviteter: Sports, culture, leisure activities - Coronavirus - Official information - Luxembourg (public.lu)

Skoler, universiteter og vuggestuer er åbne (for skoleelever i alderen 12-18 år er der vekslen mellem fysisk fremmøde og fjernundervisning; ligesom midlertidig lukning for fysisk fremmøde kan forekomme hvis høje smittetal). Ved fysisk fremmøde i skolerne er mundbind obligatorisk for alle , børn under 6 år undtaget.

Telearbejde anbefales, men er ikke længere obligatorisk.

Offentlige transportmidler er tilgængelige (men obligatorisk at bære mundbind, inkl. i lufthavnen, på banegårde, stoppesteder m.v.). Læs mere her: Public transport - Coronavirus - Official information - Luxembourg

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte din rejseforsikring.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

De generelle råd mod smittefare for egen og andres sikkerhed er:

• Vask hænder tit eller brug håndsprit
• Host eller nys i ærme – ikke hænder
• Begræns den fysiske kontakt med andre samt undgå håndtryk, kindkys og kram
• Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen
• Vær opmærksom ved steder med tæt kontakt med mange mennesker, f.eks. i offentlige transportmidler

For mere vejledning henviser de luxembourgske myndigheder til WHO’s hjemmeside

Hvis du befinder dig i Luxembourg, og mistænker at du er smittet med COVID-19, skal undgå kontakt med andre og undgå lokale skadestuer og lægeklinikker.

Du kan finde information på de luxembourgske sundhedsmyndigheders hjemmeside (på engelsk).

Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne, bør du følge deres anvisninger.

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

 

Udrejse af Luxembourg

Luxembourg har ikke lukket sine grænser under Covid-19 krisen.  Det anbefales, at rejsende ud af Luxembourg inden afrejse forhører sig om rejsedestinationens myndighedskrav.  Derudover henviser de luxembourgske myndigheder til det belgiske, franske og tyske udenrigsministeriums rejseanbefalinger (med angivet link).

Vigtig information om gratis test: rejsende ud af Luxembourg kan, hvis destinationslandet kræver det, få en Covid-19 test foretaget (gratis tilbud af de luxembourgske myndigheder for ferierejsende i august måned – mere information her: https://guichet.public.lu/fr/citoyens/sante-social/coronavirus/test-voyage-sejour-etranger.html).

Herudover tilbyder myndighederne i visse situationer gratis test for beboere i Luxembourg, der vender tilbage til landet efter rejse. Mere information findes på www.MyGuichet.lu.

Der er forskellige rejsemuligheder fra Luxembourg til Danmark, efter at Luxembourgs lufthavn, Findel, er genåbnet. 

Vær dog opmærksom på, at det, så længe Luxembourg er klassificeret i orange zone, ikke er alle type rejser, som borgere med fast bopæl i Luxembourg kan foretage til Danmark (se mere på dansk udenrigsministeriums hjemmeside https://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/rejsevejledninger/ samt på dansk politis hjemmeside https://politi.dk/en/travel.    

Direkte flyafgange mod København (Luxair) er siden efteråret atter indstillet.  Der findes transitmuligheder via Amsterdam og London, ligesom flyafgange mod Stockholm kan kombineres med tog fra Stockholm til København. Du kan også rejse med tog fra Luxembourg til Bruxelles, hvor få direkte flyforbindelser til København er fastholdt.

Link til Luxembourgs lufthavn (Findel), arrivals and departures: https://www.lux-airport.lu/passengers-visitors/flights-information/arrivals-departures/

Link til Luxair:  https://www.luxair.lu/en/information

Link til Lufthansa: https://www.lufthansa.com/dk/en/homepage

Link til KLM: https://www.klm.com/home/be/en

Link til de luxembourgske togbaner CFL: https://www.cfl.lu/en-gb

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort et svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Indrejse i Danmark

Med de nye skærpede indrejserestriktioner nægtes udlændinge med bopæl i udlandet som udgangspunkt indrejse i Danmark. Det betyder, at man skal have et anerkendelsesværdigt formål for indrejse i Danmark samt skal kunne fremvise en negativ COVID-19-test.

Der er endvidere indført et generelt flyveforbud mod transport af passagerer, herunder danske statsborgere, der ikke kan fremvise en negativ COVID-19-test taget inden for 24 timer før afgang. Forbuddet gælder flyvninger fra hele verden til alle danske lufthavne. Børn til og med 12 år er undtaget for testkravet, men opfordres til at blive testet. Læs mere her.

Du kan få et overblik over testmulighederne i større transitlufthavne her.

Læs mere om reglerne for indrejse i Danmark hos Politiet.

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Udenrigsministeriet kan ikke besvare spørgsmål om indrejse eller transit i Danmark. 

Sådanne spørgsmål skal stilles til Politiets hotline vedrørende indrejse i Danmark (+45 7020 6044).

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort et svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Mere information

Det anbefales, at danskere, der befinder sig i Luxembourg, følger WHO’s sundhedsmæssige retningslinjer samt løbende holder sig orienteret om de lokale myndigheders anbefalinger.

Link til Luxembourgs officielle hjemmeside (fr): https://gouvernement.lu/fr.html
Link til luxembourgsk sundhedsministerium: https://msan.gouvernement.lu/fr.html 
Link til Q&A på luxembourgsk sundhedsministerium hjemmeside (eng): https://coronavirus.gouvernement.lu/en.html   


Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte Ambassaden eller konsulatet i Luxembourg inden for almindelig åbningstid.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Luxembourg, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af NemID-nøglekort

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

hent app'en rejseklar

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.
Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne her på siden.

Det er dit ansvar at overholde ind- og udrejseregler i de lande, du rejser til. Det er de lokale myndigheder i de enkelte lande, der fastlægger reglerne og afgør, om du overholder dem. Derfor anbefaler vi, at du undersøger de aktuelle, lokale regler og retningslinjer, inden du rejser.

Udenrigsministeriet i København og de danske ambassader og konsulater i udlandet vil ikke kunne oplyse mere end, hvad du kan læse her på siden. Vi tilstræber, at oplysningerne på siden er opdaterede, korrekte og dækkende. Vi kan ikke drages til ansvar for evt. problemer med ind- og udrejse, uanset oplysningerne på hjemmesiden.